Sára Hold
Hadra
Podstatnou část svého života nejím maso, dá se říct, že od narození. Ani nevím, jak chutná, ale dotýkat se mrtvých zvířat mi nikdy nebylo cizí. Už nějakou dobu se zabývám taxidermií / prepárátorstvím. Když mám mrtvé zvíře, nejvíc mě zajímají jeho kosti, lebka, kůže nebo nohy. Maso, které z něj zbyde vnímám do určité míry jako odpad, něco nechutného, co bych nikdy nepozřela. Takový pocit mám také u prodávaného masa v obchodech. Když stahuji zvířata a jejich maso je čerstvé, odnesu ho na pole dravcům. Pokud je zkažené, nebo pochází z exotického zvířete, přijede pro něj kafilérie. Přemýšlela jsem nad tím, jak bych mohla maso využít jako vegetarián. Sešila jsem k sobě maso tří zvířat. Maso běžně dostupné v obchodech - prase / slepice / kráva. Během sešívání jsem se držela pravidla z kuchyně / vaření, které všichni známe; “Nakrájíme na kostičky”. Kostičky vyskládané vedle sebe mi přirozeně evokovaly kuchyňskou utěrku. Samotný proces sešívání a krájení připomínal obyčejnou domácí práci / práci hospodyňky. Tohle téma dále rozvíjím ve videu. Pracuji s masem jako prostředkem na úklid / údržbu těla, ale i domácnosti. Jedná se o běžné rutinní věci, které se týkají spousty z nás. Nerada s věcmi plýtvám, proto jsem všechny zbytky z výroby Hadru dala kočkám. V této práci jde vidět inspirace Janou Sterbak a Lady Gaga.