Sára Hold
POSLEDNÍ VEČEŘE
POSLEDNÍ VEČEŘE Projekt, který se zabývá temnou a často opomíjenou stránkou kulinářské historie – jídlem z dob nedostatku a krizí. Zkoumám, co znamenalo jíst v období nedostatku, kdy byl hlad přítomný v každodenním životě a kdy se hranice mezi tím, co je přijatelné a co je tabu, rozpíjely. Pátrání po receptech, které obsahovaly lidské, koňské či kočičí maso mě zavedlo do sféry, kde se kulinářství stávalo zoufalou reakcí na přežití. Záznamy o těchto jídlech jsou vzácné, protože v těžkých časech se nikdo nezdržoval psaním kuchařek. Lidé si své improvizované recepty nechávali pro sebe a jen málokdo byl ochoten přiznat, že musel překročit hranici přijatelného. Při rekonstrukci těchto receptů jsem musela vycházet z neúplných informací, historických poznámek a svědectví. Z velké části jsem se inspirovala knihou Čeňka Zíbrta – Česká kuchyně za dob nedostatku, která se stala cenným zdrojem při sestavování mé práce. Výběr ingrediencí se zaměřil na potraviny dostupné v naší krajině, přičemž jsem skládala kalendář podle sezónní dostupnosti zvířat a jejich přirozeného cyklu rozmnožování. Například šneci, kteří se rozmnožují v květnu, by nebyli zařazeni do pokrmů tohoto období, protože by zrovna nesli vajíčka. Stejně tak kočky, které se rodí celoročně, byly zařazeny na zimu, kdy byla potřeba potravy největší. Výsledkem se stal šestimetrový saténový ubrus, který funguje jako symbol hostiny i nouze a zároveň jako upomínka na důstojnost, kterou si i v dobách nouze lidé snažili uchovat.