Sára Hold
Kalendář 1943
V této práci se zabývám jídlem z dob nedostatku. Uvědomila jsem si, že jídlo je dost výživné téma. Najít recepty, které se týkají lidského, koňského nebo kočičího masa bylo dost obtížné. V dobách nedostatku nikdo nemyslel na psaní kuchařek, proto se spousta receptů nedochovala. Navíc měl každý svůj originální recept, který nebyl pevně dán, a nikdo se nechtěl chlubit tím, že musel sníst kočku nebo psa. Několik receptů jsem vytvořila sama díky informacím, které jsem nasbírala. Také jsem hodně čerpala z knihy Čeňka Zíbrta - Česká kuchyně za dob nedostatku. Recepty jsem tvořila z potravin, které se nacházejí u nás v ČR. Kalendář jsem skládala podle období, kdy se u nás dané zvíře vyskytuje, a taky podle toho, kdy se nerozmnožuje. Nikomu by nechutnali šneci plní vajíček a navíc, pokud je chceme jíst, musíme je nejdříve nechat rozmnožit. Šneci se zpravidla rozmnožují v květnu, proto je v květnu nebudeme jíst. Některá zvířata, třeba kočky, se rodí celoročně, ale nejvíce na jaře. Z toho důvodu si taková zvířata necháme na zimu, kdy je hlad největší. Nádobí a příbory jsou dobové, ze čtyřicátých let dvacátého století. 6 m dlouhý saténový ubrus